Hem
Minoritetspolitik
Rädda språken
Förvaltningsområden
Judar
Romer
Samer
Sverigefinnar
Tornedalingar
Kontaktinformation:
Sametinget
Box 582
831 27 Östersund 
tel: 063-15 08 59

Ansvarig utgivare & webbredaktör:
Malin Andersson Junkka
malin.junkka@sametinget.se
tel: 070-640 60 06


Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb". Klicka på bilden för mer information.

Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb".
Klicka på bilden för mer information.

På bilden i utställningslokalen syns; Ann Hellman, antikvarie och utställningssamordnare Eskilstuna stadsmuseum, Sirpa Lindelöf utvecklare/kehittäja, och Åsa Forsgren, utställningsproducent.

Sida vid sida - Rinnakkain

En utställning om sverigefinnar i Eskilstuna håller på att ta form.
- Vi ska koncentrera oss på "vanliga sverigefinnar". De kända sverigefinnarna har andra kanaler och de får så mycket utrymme i media ändå, säger projektledaren Åsa Forsgren.


Utställningen heter Sida vid sida eller på finska; Rinnakkain. Åsa Forsgren har arbetat med utställningar på Stadsmuseet i Eskilstuna tidigare och hon gjorde även förarbetet till den här utställningen under hösten 2011. Förarbetet bekostades av statliga minoritetspengar men själva utställningen betalar Eskilstuna kommun för. Budgeten ligger på cirka 100 000 kronor.

Idén fick Åsa Forsgren, som själv är andra generationens sverigefinne med rötter i Karelen, tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningen på Eskilstuna kommun. Det kommer att bli stort fokus på själva intervjuerna med människorna i utställningen.

Frågorna som ställs är bland andra; Varför kom du hit? Varför har du stannat här? Vad gillar du med Sverige och vad gillar du med Finland?
- Det kommer handla mycket om identitet. Det påverkar ens identitet mycket beroende på vilken folkgrupp man tillhör, säger Åsa Forsgren.

Målsättningen är att ha ett tiotal personer med i utsällningen som invigs 6 juni på Stadsmuseet. Åsa Forsgren betonar att det är viktigt med mångfald gällande bland annat ålder och kön.

I fjol vann Eskilstuna pris för Bästa sverigefinska kommun.
- I Eskilstuna har man jobbat länge med de här frågorna eftersom sverigefinnarna funnits här så länge, säger Åsa Forsgren.

MALIN ANDERSSON JUNKKA
Senast ändrad: 2013-09-02
Denna sida kan du inte kommentera.
Översättning

Här hittar du rubrikerna i vänstra spalten översatta till ditt nationella minoritetsspråk. Fler rubriköversättningar kommer. Det här ett ett första försök att synliggöra språket och det är bara rubrikerna som är översatta. Minoritet.se hoppas kunna utveckla detta framöver.

Invigning...

 ...6 juni på Stadsmuseet i Eskilstuna. Tid: 12:00

Läs mer...
...om utställningen här.
Sverigefinnar i Eskilstuna...
Sverigefinnarna har och har haft stor betydelse för Eskilstuna med omnejd. 2008 hade cirka 17 procent av invånarna finsk anknytning.

Sedan 2010 är staden finskt förvaltningsområde. (Fakta från Eskilstuna kommun)