Hem
Minoritetspolitik
Rädda språken
Förvaltningsområden
Judar
Romer
Samer
Sverigefinnar
Tornedalingar
Kontaktinformation:
Sametinget
Box 582
831 27 Östersund 
tel: 063-15 08 59

Ansvarig utgivare & webbredaktör:
Malin Andersson Junkka
malin.junkka@sametinget.se
tel: 070-640 60 06


Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb". Klicka på bilden för mer information.

Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb".
Klicka på bilden för mer information.

Den 14 december blev det klart att nio nya kommuner, åtta för finska- och och en för samiska språket, får ingå i ett så kallat förvaltningsområde 2012. Integrationsminister Erik Ullenhag (bilden), ansvarar för minoritetspolitiken. Arkivbild: Johan Jeppson.

Nio ansökningar beviljade av regeringen

Regeringen har beslutat att ytterligare nio kommuner ska ingå i ett så kallat förvaltningsområde - kommuner där en nationell minoritet har förstärkt skydd enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

 
Det innebär att Norrköping, Gävle, Skövde, Karlskoga, Hällefors, Lindesberg, Norrtälje och Trollhättan kommer att ingå i förvaltningsområdet för finska språket. Dorotea kommun blir del av förvaltningsområdet för samiska. Beslutet träder i kraft 1 januari 2012. 

- Det är mycket glädjande att fler kommuner efter dialog med nationella minoriteter är beredda att ta ett större minoritetspolitiskt ansvar. Detta ger kommunerna bättre möjligheter att möta de reella utmaningar som finns på området, bland annat när det gäller att erbjuda de minoriteterna äldreomsorg på modersmålet. Det är också en tydlig markering att de nationella minoritetsspråken ska ges utrymme i samhället, säger integrationsminister Erik Ullenhag, som ansvarar för minoritetspolitiken, i ett pressmeddelande från regeringen.

Läs mer på regeringens hemsida, länk finns i högra spalten.

Senast ändrad: 2015-01-28
Denna sida kan du inte kommentera.
Läs mer här...