Hem
Minoritetspolitik
Rädda språken
Förvaltningsområden
Judar
Romer
Samer
Sverigefinnar
Tornedalingar
Kontaktinformation:
Sametinget
Box 582
831 27 Östersund 
tel: 063-15 08 59

Ansvarig utgivare & webbredaktör:
Malin Andersson Junkka
malin.junkka@sametinget.se
tel: 070-640 60 06


Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb". Klicka på bilden för mer information.

Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb".
Klicka på bilden för mer information.Språkfaddrar och gemenskap gav mer samiska i hemmet  »
Ingen av de sex familjerna använde samiskan i hemmet trots att många hade stora språkkunskaper. Men genom projektet Ovddos, i Kiruna och Gällivare kommuner, fick sex familjer chansen att börja prata samiska i hemmet. Utvärderingen visar att de lyckats väldigt bra även om det visat sig vara svårt att ta med sig språket till vardagen.
- Det gäller att entusiasmera före och mellan träffarna, säger projektledaren Ylva Sarri. Foto: Malin A Junkka
Jon Henrik vann Talang  »
Med jojken Mitt hem är mitt hjärta sopade Jon Henrik Fjällgren banan med konkurrenterna i finalen i Talang i TV3. I intervjuer efteråt sa han att det bästa med vinsten är att samisk kultur fått ett uppsving.

Kören Vaajmoe sjunger för livet  »
Den samiska ungdomskören Vaajmoe föddes ur en tragedi. Nu sjunger den för livet. För dem som har gått bort. För att stärka och ge kraft till dem som är kvar. Och för känslan och glädjen att få träffas och sjunga tillsammans.Samiska bokbussen - en mötesplats och bibliotek  »
För tredje året i rad har Storuman tillgång till en samisk bokbuss som åker runt i kommunen. Det är en uppskattad mötesplats och antalet besök har ökat det senaste året.

Malmö kommun får stöd av Språknämnden  »
Sametingets språknämnd har beslutat att stödja Malmö kommuns ambitioner att bli förvaltningskommun för samiska. För närvarande finns 19 förvaltningskommuner för samiska.

[2014-03-04]
Böckerna som ska hjälpa dig ta tillbaka ett förlorat språk
Samiskt Språkcentrum på Sametinget har funnits sedan 2010. Ett av centrumets huvuduppgifter är revitalisering av det samiska språket. För att sprida metoderna har centrumet tagit fram ett antal handböcker. Och i år ska språkkonsulenterna tillämpa sina lyckade språkprojekt till andra samiska varieteter.
Läs mer »
[2014-02-11]
"Det har blivit lättare att tala sydsamiska"
2000-talets minoritetspolitik har fått fler att tala det hotade språket sydsamiska. Det konstaterar professor Leena Huss som gjort studien Revitalisering mot alla odds?.
Läs mer »
[2014-02-06]
Olle skrev verbbok i lulesamiska
22-årige Olle Kejonen, bosatt i Stockholm, har skrivit en verbbok på lulesamiska.
- Jag har läst nordsamiska på universitetet och blev sen nyfiken på lulesamiskan, det var så det började, säger Olle Kejonen i en intervju med tidningen NSD.
Läs mer »
[2014-02-03]
Uppsala universitet satsar på nationella minoriteter
Uppsala universitet har startat Sveriges första arbetsgrupp för nationella minoriteter på ett universitet. Allt började med protester mot att samiska flaggan inte hissades på den samiska nationaldagen 2013. I år hissas den.
- Jag blev så glad att jag började gråta när jag fick höra det, säger doktoranden Åsa Virdi Kroik.
Läs mer »
[2014-01-14]
Magnus Ekelund inspireras av samisk mytologi
Den Jokkmokksfödde popmusikern Magnus Ekelund plockar gärna in det samiska referenser i sina poptexter. I hans musik möts där lilla människan och den stora naturen. I en av poplåtarna sjunger han om den samiska nationaldagen – den 6:e februari.
Läs mer »
[2013-11-13]
Radioskrivarklubben på nordsamiska startar efter nyår
Vad har Sameskolan i Gällivare och Kungliga musikhögskolan i Stockholm gemensamt? De har tillsammans varit med och tagit fram tio spännande program till Radioskrivarklubben på nordsamiska som UR ska sända efter nyår.
Läs mer »
[2013-11-05]
Gaaltije ordnar språkhelg
Projektet Soptsestidh (Att prata) bjuder in till sin första sydsamiska språkhelg i Östersund. Det blir en helg full av aktiviteter där språket löper som en röd tråd.
Läs mer »
[2013-10-23]
Boksläpp för Samiskt språkcentrum
Under Gïeleviermie, ett sydsamisk språknätverksseminarium i Staare/Östersund, passade Språkcentrum på att släppa sin nya bok Jag tar tillbaka mitt språk. Seminariet hade temat ”Dihte orre gïele” – det nya samiska språket och språkrevitalisering.
Läs mer »
[2013-10-21]
"Språket stärker min identitet"
46 år gammal har Göran Fjällborg skrivit in sig på universitetet för att lära sig nordsamiska. Tillsammans med sonen som nyligen fått modersmålsundervisning i skolan tragglar han sig igenom den svåra grammatiken.
- Målet är att jobba med språket, till exempel som modersmålslärare, säger han.
Läs mer »
[2013-05-21]
Bamse på nordsamiska
Nu kommer serietidningen Bamse ut på nordsamiska.
– Det känns väldigt roligt att Bamse nu även kommer ut på samiska, säger Charlotta Borelius på svenska Bamseredaktionen i ett pressmeddelande. Vi jobbar just nu på att ta fram en historia om jätten Stallo som förekommer i samiska berättelser.
Läs mer »
[2013-03-25]
Minoritetsungdomar möttes i Jokkmokk

Ungdomarna i projektet Ung Minoritet besökte under helgen Jokkmokk där de fick lära sig mer om samisk kultur. De hann bland annat med ett besök på museet Ájtte och hos en renskötarfamilj. Mötet var det andra i projektet.
 


Läs mer »
[2013-03-11]
Treklövern synliggör det samiska
När samerna på äldreboendet Treklövern i Åsarna får chans att prata sitt modersmål kommer helt andra behov fram än när de talar svenska.
- Då först talar de om om de är törstiga eller fryser. Det visar hur viktigt det är att ge dem möjlighet att tala sitt modersmål, säger den samiska samordnaren Jeanette Kråik, Bergs kommun.
Läs mer »
[2013-03-11]
De har skrivit barnböcker på sydsamiska

Nu finns två nya barnböcker på sydsamiska. Det är det sydsamiska kulturcentrat Gaaltije som efter en tävling gett ut böckerna. Vid ett boksläpp nyligen firades detta med köttsoppa och uppvaktning av författarna.
- Det är jätteviktigt och roligt att de är helt nya och inte bara översatta, säger Lajla Marlene Toven, projektledare.


Läs mer »
[2013-01-31]
Krokom firade samernas nationaldag
Firandet inleddes med att Katarina Barruk framförde den samiska nationalsången som är en beskrivning av landet Sapmí. Kommunalrådet Maria Söderberg höll också ett högtidigt tal. Krokoms kommun har tillhört det samiska förvaltningsområdet sedan 2010.
Läs mer »
[2012-12-13]
Premiär för Strindberg på Sveriges nationella minoritetsspråk
Med avstamp i Strindbergåret 2012 utkommer för första gången ett verk av nationalskalden August Strindbergs på samiska. Under 2013 fortsätter Podiums storsatsning på Sveriges nationella minoritetsspråk.
Läs mer »
[2012-11-16]
Projektet med mål att häva språkspärrar
Att våga prata samiska på affären och i andra offentliga miljöer är ingen självklarhet. Därför har Samiskt Språkcentrum under det senaste året arbetat med ett projekt där nio personer fått bearbeta sina egna spärrar för att våga börja prata sydsamiska, att få passiva talare till att bli aktiva talare. Idén kommer från Norge och socionomen Jane Juuso.
Läs mer »
[2012-06-26]
"I dag är det gynnsamt att tala samiska"
Alla bör ta chansen att utveckla sitt språk med de pengar som finns riktade till minoritetsspråken. Det tycker Ulla Barruk Sunna, ordförande i Álgguogåhtie – Umesamer i samverkan. Föreningen har hittills genomfört fem språkbad i umesamiska.
Läs mer »
[2012-04-27]
"Samiska barnprogram stärker språket och identiteten"
SVT sänder samiska barnprogram under hela året. Det görs 30 nya program varje år och i övrigt visas repriser.
- Programmen är viktiga för det samiska språket och identiteten, menar Kerstin Blind och Carola Isaksson på SVT i Kiruna.
I det senaste barnprogrammet, Det stora uppdraget, är åtta barn ute på äventyr i Kirunafjällen.
Läs mer »
[2012-03-21]
En inspirerande låda full av samiskt material
Jågloeboxen med samiskt undervisningsmaterial finns ute i förskolorna nu. På Lombolo förskola i Kiruna är boxen ett välkommet inslag när förskollärarna undervisar om samer.
- Det som är bra är att alla kan använda den, säger Maj-Britt Påve.
Läs mer »
[2011-12-19]
Modersmålstalare - en viktig länk för att rädda sydsamiskan
Sydsamiskan har fört 70-åriga Gunilla Eriksson och 20-åriga Evelina Olofsson samman. Gunilla, som har samiskan med sig sedan barnsben, ska lära Evelina det muntliga språket och dialekten. Något som hon inte får med sig från universitet.
Läs mer »
[2011-08-24]
Sydsamiska skyltar på plats
Nu finns det även en sydsamisk skylt på länsstyrelsens byggnad i Östersund. Det är en direktöversättning av Länstyrelsen Jämtlands län.
Läs mer »
[2011-06-23]
"I dag vet jag att man kan vara same utan språket"
I skolan dolde hon sin samiska identitet för att slippa glåpord som "lappdjävel". I dag har journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius hittat sin roll som same. De tre ungdomsböckerna om Agnes har stärkt hennes identitet och i dag är hon en förebild för många samiska ungdomar.
Läs mer »
[2011-03-23]
Sydsamiskt möte på språkinternat
Barnen leker i snödrivan utanför vandrarhemmet på Östersunds camping. De ropar till varandra – på sydsamiska och svenska.
– För en gångs skull får de vara i majoritet. Det är bra för dem, säger föräldern och projektledaren för språkinternatet Gaajenasse, Vilmi Steinfjell.
Läs mer »
[2011-03-16]
"Alla behövs om samiskan ska räddas"
Samiskt språkcentrum i Östersund och Tärnaby har ett tydligt uppdrag: få fler att prata samiska.Här utvecklas metoder som ska lyfta språket.
- Många känner inte ens till sina rättigheter, säger språkkonsulenten Sylvia Sparrock.

Läs mer »
[2011-03-02]
Nytt hopp för samiskan i Malå
I Malå har samiskan sedan länge varit i det närmaste försvunnen. Men när kommunen förra året utsågs till nytt förvaltningsområde väcktes möjligheterna att lyfta språket på nytt. Tillfället gavs i absolut sista minuten.
Läs mer »
[2011-02-10]
Språkbad i Sveriges minsta samekommun
Älvdalen är den sydligaste kommunen med aktiv renskötsel och Idre en av de minsta samebyarna i Sverige. Antalet samer är få, men nu står det ”Älvdaelien tjielte” i kommunvapnet.

Läs mer »
[2010-08-27]
Föräldrar startar förskola
Ibland är steget kort mellan ord och handling.
På rekordtid har föräldrarna i Glen i Bergs kommun i Jämtland startat en samisk förskola.
Det sker mitt i kärnområdet för Tåssåsens sameby i Oviksfjällen.
- Spännande och intressant, säger de sydsamisktalande lärarna.
Läs mer »
[2010-05-18]
Det saknas politisk vilja i kommunen
Bergs kommun är förvaltningsområde för samiska från 1 januari 2010. Kommunen har ett särskilt ansvar för att bevara och utveckla de samiska språken. Skolan i Skålan har 23 elever varav en tredjedel är samer. NU har kommunen beslutat att lägga ned skolan. De samiska föräldrarna är upprörda över bristande politisk vilja och okunnighet för samebarnens särskilda behov.
Läs mer »
[2010-03-04]
Samisk förskola i Östersund till hösten
Ska undervisningen ske på nord- eller sydsamiska? Eller på båda språken?
Det är en av flera delikata utmaningar när kommunerna på sydsamiskt område ska leva upp till den nya lagen om minoritetsspråk.
- Det är viktigt att inte ställa språken mot varandra, säger Sylvia Simma, en av flera föräldrar som gläds åt reformen.
- Om intresse och möjlighet finns är vi skyldiga att erbjuda båda språken, säger Karin Thomasson, kommunalråd (mp) och ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersund.
Läs mer »
[2010-02-18]
Samiskt informationscentrum
Samiskt informationscentrums uppdrag är att öka människors kunskaper om samer och samisk kultur. I uppdraget ingår bland annat att svara på frågor, initiera och medverka vid arrangemang och kampanjer. Syftet är öka tillgången på information, göra den lättillgänglig och på alla sätt främja informationen om det samiska i samhället.
Läs mer »
[2009-12-15]
Östersund får en månad på sig
Den nya lagstiftningen blir en prövning för de nya samiska förvaltningsområdena. Det är nu det ska upp till bevis vad lagstiftningen står för. Det är nu det ska visas om kommunerna har ställt upp av enbart goodwillskäl. Torbjörn Doj tror att verkligheten kan bli en chock för många kommuner.
Läs mer »
Prenumerera på artiklar
Prenumerera på artiklar
Här kan du prenumerera på ett urval av artiklar från Minoritet.se. Fyll i formuläret och anmäl dig. Du kommer få e-post med intressanta nyheter när något dyker upp.
* = Obligatorisk uppgift

Ange en riktig e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Här hittar du rubrikerna i vänstra spalten översatta till ditt nationella minoritetsspråk. Fler rubriköversättningar kommer. Det här ett ett första försök att synliggöra språket och det är bara rubrikerna som är översatta. Minoritet.se hoppas kunna utveckla detta framöver.
Läs mer...

Missa inte Vår samiska kamp på SVT nu på onsdag 26 mars! Se trailer här.

Visste du att...

...alla de samiska språken, nord-, luleå och sydsamiska är hotade språk enligt FN-organet UNESCO.
85 procent av de som talar samiska talar nordsamiska. Det finns uppemot 20 000 talare i Sápmi (Sverige, Norge och Finland).

Filmtips: Samerna1-3

Barnbokstips: Mulle Meck bygger en bil finns nu på samiska. Läs mer på www.podium.nu

August Strindberg på samiska.

Mer om språken..

...lule- och sydsamiskan är allvarligt hotade språk i dag. Lulesamiskan talas av färre talare än 1 000 personer medan sydsamiskan knappt når upp till 500.

Läs mer här 

Mer information...
Informationsmaterial om samer:

Regeringens hemsida

Skolverkets hemsida om samiska språken.

>>>till tema modersmål

>>>Jakten på språket - UR
Samiska och Romani chib

>>>Cugu - UR
En serie i tolv delar om den lilla hundvalpen Cugu (nordsamiska).

Sametingets hemsida

Samer.se

 

Vill du hitta äldre artiklar? Gå till nyhetsarkivet!