Hem
Minoritetspolitik
Rädda språken
Förvaltningsområden
Judar
Romer
Samer
Sverigefinnar
Tornedalingar
Kontaktinformation:
Sametinget
Box 582
831 27 Östersund 
tel: 063-15 08 59

Ansvarig utgivare & webbredaktör:
Malin Andersson Junkka
malin.junkka@sametinget.se
tel: 070-640 60 06


Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb". Klicka på bilden för mer information.

Den här sidan är ansluten till tjänsten "talande webb".
Klicka på bilden för mer information.Studielådan som redan nått ut till 10 000 elever  »
Erland Kaldaras var med och startade Romska kulturcentret i Malmö. Nu jobbar han där som  kulturansvarig. Här står han i kulturcentrets museum. Lådan som Romska kulturcentret i Malmö åker runt med till skolor är full av saker. Hittills har de fått över 10 000 elever att lära sig om romsk kultur och historia. den är mycket uppskattad bland barnen på skolorna. Foto: Karin Fingal


Känslosam romsk konferens i Luleå  »
Alldeles för lite har hänt när det gäller romernas rättigheter i samhället sedan 1960-talet då Katarina Taikon började sin kamp. Det konstaterade Alice Bah Kuhnke som talade på den romska konferensen i Luleå som bjöd på kunskap och gripande livshistorier. Tanja Hagert och Martin Sande var moderatorer.

8 april- romernas nationaldag  »
Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Varje år 8 april uppmärksammas den runt om i världen.De är ett stöd för romer  »
På Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö, får romer hjälp med allt från att skriva CV, till att hitta rätt myndighetskontakt eller få stöttning i egna projekt.

Ny bok om Rosa Taikon  »
Rosa Taikon - romsk silversmed och hantverkare är en ny bok som presenterar Rosas silversmide och engagemang för mänskliga rättigheter. Brita Åsbrink är författare.

[2015-03-05]
Ung Minoritet vill ha svar om sin framtid
Ung minoritet önskar ett möte med demokrati - och kulturminister Alice Bah Kuhnke för att diskutera organisationens framtid.
Läs mer »
[2015-02-06]
Kommission föreslår romskt sameting
Polisen och DO utreder alltför sällan fall av diskriminering eller hatbrott mot romer. Det skriver kommissionen mot antiziganism i sin första rapport, och efterlyser ett nytt forum som kan ta upp vardagsrasism som drabbar romer. Kommissionen föreslår också en permanent romsk institution vars funktion ska likna sametingets.
Läs mer »
[2015-02-04]
Svenska romers historia ska synliggöras
Svenska romers historia har i stort sett varit osynlig i statliga museisamlingar, men nu ska det bli ändring på det. Tillsammans med representanter för Sveriges romer ska Historiska museet, Mångkulturellt centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård samla in svensk-romska livsberättelser och undersöka lägerplatser från 1900-talet i och omkring Stockholm.
Läs mer »
[2015-01-22]
Förintelsens minnesdag uppmärksammas på många håll
Den 27 januari samlas människor världen över för att minnas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är i år 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Minnesdagen lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar rasism, intolerans och främlingsfientlighet. Dagen uppmärksammas i många håll i landet.
Läs mer »
[2015-01-21]
Fem organisationer får bidrag
I dag har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor beslutat att bevilja totalt 1 350 000 kronor till fem projekt för hälsofrämjande insatser riktade till romer. Ett projekt handlar om att jobba med hälsofrågor hos EU-migranter och ett annat om att utbilda romska hälsoinspiratörer.
Läs mer »
[2014-12-16]
Drygt 1 miljon kronor till romers hälsa
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har beviljat totalt 1 050 000 kronor för hälsofrämjande insatser riktade till romer. Bidraget går till sex organisationer i det civila samhället. Det är romer som driver projekten som handlar om frågor kopplade till fysisk eller psykisk hälsa.
Läs mer »
[2014-12-02]
Rapport om romers situation

Diskriminering, fördomar och antiziganism är en del av många svenska romers vardag. Det framgår av den rapport som Länsstyrelsen i Stockholm i dag överlämnar till regeringen.
– Än i dag har många romer svårt att tillgodogöra sig rättigheter inom områden som utbildning, arbete och bostad, säger Majlis Nilsson, samordnare på Länsstyrelsen i Stockholm.


Läs mer »
[2014-10-31]
Romsk filmfestival i Uppsala
Nu är det snart dags för Uppsalas första romska filmfestival. Det blir gratis skolbio för att elever och studerande under vardagarna på Upplandsmuseets hörsal. Fredagen den 14 november är det invigning på lilla mysiga Fyrisbiografen intill Domkyrkan med filmen Papusza - den romska poesins moder.
Läs mer »
[2014-10-14]
Rosa Taikon blir hedersdoktor
Rosa Taikon utses till hedersdoktor på Södertörns högskola. Hon är känd för sin kamp för romers rättigheter och för sitt konstnärskap.
– Vi vill hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter, säger Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola. Hennes betydelse står i direkt relation till högskolans mål om medborgerlig bildning, mångvetenskap och mångkultur.
Läs mer »
[2014-09-30]
Bidrag för hälsoåtgärder
Under 2014 fördelas totalt drygt 1 miljon kronor till hälsofrämjande insatser riktade mot romer.
Läs mer »
[2014-09-23]
"Visorna är släktklenoder"
För Ralf Novak Rosengren är resandefolkets visor som släktklenoder. De ska vårdas, bevaras och stolt lyftas fram. I hans eget liv är musiken livsviktig. Bokstavligen.
- Utan musiken hade jag antingen suttit i fängelse eller varit död, säger han.
Läs mer »
[2014-09-12]
Musik och samtal på romsk festival
Nordic Romani Festival gick av stapeln för tredje året i rad i Stockholm under gångna helgen. Festivalen är ett sätt att ge människor en unik inblick i nordisk romska kulturen. Minoritet.se hade en fotograf på plats.
Läs mer »
[2014-08-25]
Kämpar för unga romer i Södertälje
För lite mer än ett år sedan startades organisationen Unga Romer. De vill ingjuta hopp och ge inspiration till framtidens romska barn och ge de självförtroende och styrka. Unga Romer satsar hårt – och har redan kommit långt.
Läs mer »
[2014-08-21]
Elever behöver få veta mer om romer
Regeringen har beslutat att högstadielever i Sverige ska få lära sig mer om romernas historia och förföljelsen av romer. Den nya kommissionen för antiziganism har fått i uppdrag att ta fram undervisningsmaterial.
Läs mer »
[2014-06-13]
Ny bok: Antizigansim i statens tjänst
Den 10 juni blev publikation Antiziganism i statlig tjänst offentliggjord på Socialstyrelsen i Stockholm.
Läs mer »
[2014-06-11]
För lite romani chib i public service
Public Service tar för lite hänsyn till barn och ungdomar som pratar romani chib. Det menar Granskningsnämnden.
Läs mer »
[2014-06-09]
"Mitt mål var att berätta en historia om romerna från Balkan"
När Mersion Pejda var barn visste han inte om att han var rom. Nu har han tillsammans med författaren Gunilla Lundgren skrivit en bok som till stor del baseras på hans liv. Förhoppningen är att ge unga romer en röst och att få dem att våga satsa på sig själva.
Läs mer »
[2014-05-26]
De har redan en uppföljare på gång
Rosita kom till oss och krävde att bli berättad. Så säger Anita Santesson att det gick till när hon och Ralf Novak Rosengren började skriva en bok tillsammans. Sedan dess har boken om 14-åriga romska Rosita prisbelönats, och uppföljaren är redan på gång.
Läs mer »
[2014-05-19]
Missa inte 5 folk festival i sommar!
I sommar arrangeras för första gången en musikfestival där alla fem nationella minoriteter står på scenen. 5 folk festival gör sitt första nedslag i Kungsträdgården i Stockholm den 10 juli. Arrangör är É Romani Glinda i samarbete med Parkteatern.
Läs mer »
[2014-05-15]
Är du intresserad av ett romskt bokpaket?
Om du arbetar inom skolområdet eller är engagerad för romernas utbildningssituation erbjuder Skolverket ett gratis bokpaket om, med och för romer.
Läs mer »
[2014-05-13]
Romska barns vardag illustreras i böcker
Marcus-Gunnar Pettersson, student på mastergruppen Storytelling, har illustrerat tre böcker om romska barns vardag. Böckerna är skrivna av Marin Salto.
Läs mer »
[2014-05-08]
Minoritetsspråkpriset 2014
För tredje året i rad delade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ut Minoritetsspråkpriset.  I år blev vinnaren redaktören Fred Taikon.
Läs mer »
[2014-04-23]
Monica Kaldaras prisas av Malmö stad
Monica Kaldaras, grundare av det romska kulturcentret i Malmö, får 35 000 kr av Malmö stad för "värdefulla insatser".
Läs mer »
[2014-04-23]
"Det går åt rätt håll här i Luleå"
Det är halvtid i pilotprojektet som ska synliggöra romerna i den kommunala verksamheten. I Luleå har mycket positivt hänt men det behövs mer tid, menar de inblandade.
- Det här är ett av de största samhällsproblemen i landet, säger projektledaren Katarina Parfa Koskinen.
Läs mer »
[2014-04-10]
Nytt skolmaterial om romer
Skolverket har konstaterat att det råder brist på läromedel om romer och har därför tagit fram detta läromedelsstöd. Du hittar det här.


Läs mer »
[2014-04-09]
Utställningen Vi är romer prisad
Göteborgs stadsmuseum får pris för Årets Museum 2014
och för Årets utställning Vi är romer 2013.
Med satsningar som ett mobilt musieprojekt i förorten och samverkansprojektet Rom san – är du rom? där succéutställning Vi är romer ingick har Göteborgs stadsmuseum visat att museet är en öppen och angelägen kulturinstitution i tiden.

Läs mer »
[2014-04-08]
Regeringen vill se fler brobyggare
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en utbildning som ska resultera i 15 nya brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens. De ska sedan anställas för att arbeta inom socialtjänsten och inom hälso- och sjukvården.
Läs mer »
[2014-03-26]
Kommision mot antiziganism
En kommission mot antiziganism har tillsatts av regeringen. Den ska kartlägga hur fördomarna mot romer ser ut och lämna förslag på motåtgärder.
Läs mer »
[2014-03-25]
Vitbok om övergrepp mot romer presenterad
Integrationsminister Erik Ullenhag har presenterat regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet.
Läs mer »
[2014-03-12]
Romska nationaldagen firas stort i Luleå
I Luleå har firandet av den Internationella Romadagen, som infaller 8 april, blivit en tradition som engagerat fler och fler. Och i år sträcker sig firandet över flera dagar med olika evenemang.
- Det känns roligt att hela samhället börjat fira romernas nationaldag, säger arrangören Tanja Hagert.
Läs mer »
[2014-03-04]
Arbetsförmedlingens uppdrag gav jobb åt romer
Närmare 300 romska arbetssökande har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, drygt 70 personer har kommit ut i praktik och närmare 90 personer har kommit ut i arbete.
Läs mer »
[2014-03-02]
Polis och romer ska samarbeta
Polisen i Skåne och Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö har inlett i samarbete för att bekämpa de fördomar och stereotyper som det finns om romer och poliser.
Läs mer »
[2014-02-16]
"Det har ett stort symboliskt värde"
Soraya Post är toppkandidat för Feministiskt initiativ i det kommande EU-valet. För första gången i Sverige toppas en partivalsedel av en rom.
- Min reaktion var wow! De skapar historia, säger hon.
Läs mer »
[2014-01-07]
Rosa Taikon får Palmepriset
Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon tilldelas 2013 års Palmepris "för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter."
Läs mer »
[2013-10-30]
Underhållning och allvar på Roma Festival
Romsk kultur är mer än gatumusikanter och sjungande barn – det vill Romafestivalen i Stockholm visa. Men mitt i underhållningen vill arrangörerna också prata allvar.
Läs mer »
[2013-10-23]
Fullspäckat program på romska kulturdagar
É Romani Glinda bjuder in till Romska kulturdagar i Stockholm den 4-8 november på Medborgarhuset.
- Våra programpunkter innehåller en rad frågor som har varit och är aktuella och som rör romers kultur och situation. säger Fred Taikon, arrangör.
Läs mer »
[2013-10-16]
Författare till vinnarbok prisades
Tisdagen 15 oktober presenterades boken som vann Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling Att vara ung rom i dag. Det blev författarsamtal, musik och prisutdelning på Stockholms Stadsbibliotek.
Läs mer »
[2013-10-02]
Minoritetsungdomarnas krav i brev till Beatrice Ask
Ungdomarna i samarbetet Ung Minoritet ställer justitieministern Beatrice Ask till svars och vill veta vilka åtgärder som vidtas efter avslöjandet om att romer registrerats.
- Vi är ytterst besvikna på att något sådant här tillåts hända i Sverige, skriver de i ett pressmeddelande.
Läs mer »
[2013-09-23]
Romer kräver ursäkt från högsta nivå
Erland Kaldaras fem barn fick stanna hemma från skolan efter avslöjandet om att polisen kartlägger ostraffade romer, vuxna som barn.
- Jag har försökt förklara varför de finns i polisregistret då de inte begått något brott.
Läs mer »
[2013-09-23]
Läs DN:s granskning: Polisen registrerar romer

Svensk polis har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller det 4 029 människor spridda över hela landet. Registret används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda. Över tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska familjer. Registret visar inte brottslighet. Det här skriver tidningen Dagens Nyheter i dag. En av många som upprörs över avslöjandet är Erland Kaldaras, ordförande i Romska ungdomsförbundet.

 

Läs mer i tidningen här.

Live-rapportering i DN


Läs mer »
[2013-09-09]
Mer pengar til brobyggare
Regeringen satsar 10 miljoner kronor för att anställa fler brobyggare som ska stärka förtroendet mellan romer och socialtjänsten. Brobryggare finns redan sedan tidigare i skolan och på Arbetsförmedlingen.
Läs mer »
[2013-09-05]
I Malmö finns Sveriges enda romska kulturcentrum

Monica Kaldaras arbetar på det romska kulturcentrumet i Malmö - det enda i sitt slag i Sverige. I höst har det funnits i 10 år. Hon tycker att romerna har fått det lite bättre sedan lagen om nationella minoriteter kom men många, särskilt unga romer, har svårt att få arbete och bostad i Malmö.


Läs mer »
[2013-09-05]
"Den romska maten tar lång tid att laga"
Vad är egentligen typisk romsk mat?
Ja, det beror på vem du frågar. Matkulturen har influenser från olika länder som romerna
levt i.
- Jag brukar säga att det som är speciellt romskt är det farmor lagade, säger Mia Taikon,
projektledare på É Romani Glinda.
Läs mer »
[2013-06-14]
"Resandefolket mår inte bra"
- Det finns många bland resandefolket som skäms, säger Rose-Marie Wallengren. Hon är en av alla resande som i dag vill återta sin identitet och berätta öppet om sin kultur. För trots att de levt i Sverige i 500 år är Resandefolket fortfarande en okänd grupp för många svenskar.
Läs mer »
[2013-05-16]
Vinnaren av Podiums tävling utsedd
Vinnaren i skrivartävlingen "Att vara ung rom i dag" är utsedd. Det blev "5768 visningar på Youtube" och handlar om den romska tjejen Rosita.
Läs mer »
[2013-05-16]
Pris till Upplandsmuseet för romskt projekt
Upplandsmuseets pedagogiska program Romska röster har tilldelat priset Årets pedagogiska projekt 2012. Priset delas ut av FUISM, föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer.
Läs mer »
[2013-05-10]
Hallå där....

...Tanja Hagert som medverkar i dokumentären Tanja som förhandsvisas 14 maj på Kulturens hus i Luleå. Filmen som ska ge en inblick i en romsk kvinnas vardag är gjord av Regina Veräjä och Birgitta Lindström.


Läs mer »
[2013-03-18]
Nationaldagsfirande från norr till söder
Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april. I Luleå har firandet av den romska nationaldagen blivit lite av en tradition. Men även i Tensta och Malmö hålls högtidliga firande 8 april.
Läs mer »
[2013-02-27]
Lång kö till populär folkhögskola i Agnesberg
Det finns ingen som säger att romer är dumma i huvudet och inte kan klara av skolan. Så säger rektorn för Nordens enda folkhögskola för romer. Och det går bra för hans elever.
- Den här skolan ger oss hjälp, det känns jätteroligt, säger Wilma Horniak, som snart ska ta studenten.
Läs mer »
[2013-02-25]
Vill få fler romer att vända sig till arbetsförmedlingen
Mirelle Gyllenbäck är spindeln i nätet för ett projekt som ska få romer att vända sig till arbetsförmedlingen för att få hjälp med utbildning och jobb. Tillsammans med fem brobyggare i fem kommuner driver hon på för en förändring.
- Jag är privilegierad som får jobba med det jag brinner för, säger hon.
Läs mer »
[2013-01-14]
Dimitri sjunger för miljonpublik i Kina
I samband med det kinesiska nyårsfirandet kommer True talent-vinnaren Dimitri Keiski att medverka i en teveproduktion som når 800 miljoner tittare.
Läs mer »
[2012-11-30]
Prisbelönt projekt på romsk kulturfestival
Under två dagar bjöds publiken på teater, film, paneldebatt, utställningar, konserter och mycket annat. Den romska kulturfestivalen hölls med anledning av romernas 500-års jubileum.
- Målgruppen är ungdomar i mellanstadiet men även vuxna, säger arrangören Robert Jelinek, Teater De Vill.
Läs mer »
[2012-11-06]
Luleå ska synliggöra romerna i kommunen
Luleå är en av fem kommuner i Sverige som under fyra år framåt ska jobba med att inkludera romer i den kommunala verksamheten.
- Det här är en av pusselbitarna i den 20-åriga romska strategin. Vi måste förändra våra arbetssätt så vi når den romska gruppen, säger projektledaren Katarina Parfa Koskinen.

Läs mer »
[2012-08-29]
"Här finns plats för var och en"
I Stenkullens kyrka har Marie Bergman känt sig trygg och accepterad och här har hon kunnat berätta om sitt ursprung som resande.
– Jag kände direkt jag kom hit att det var rätt. Färgerna, formerna, allt är välkomnande. Framförallt människorna som verkar här förstås, med diakonissan Britta i spetsen.
Läs mer »
[2012-04-18]
"Dräkten gör oss mer synliga och utsatta för fördomar"
Klädd som en ung, svensk tjej? Inga problem men när Teresa Långström bär lång svart kjol och går med sin mamma som har traditionella finskromska kläder blir bemötandet annorlunda och blickarna mer flackande. I framtiden står hon själv inför valet om hon vill bära den stora svarta sammetskjolen för resten av livet.

Läs mer »
[2012-03-12]
"Jag är tacksam att jag får beröra människor med min musik"
Det är söndag den 13 november 2011 och i TV3:s True talent-studio smattrat applåderna. Dimitri Keiski har just utsetts till ”Sveriges bästa röst” och vunnit en miljon. Publikhavet kokar och mitt i det står hans finskromska föräldrar, som kom till Sverige för att få ett bättre liv, och applåderar.
Läs mer »
[2011-11-22]
"Att få synas och vara en del i samhället är viktigt"
I Luleå är Tanja Hagert en lokalkändis. Genom att vara en av de finska romernas representer och vara sångerska i bandet Mertzi och Terno Drom har hon blivit ett känt ansikte i Norrbotten. Men hennes start som 15-åring i Sverige var inte enkel.
Läs mer »
[2011-10-27]
"Jag är optimistisk trots alla svårigheter"
Det är viktigt med modersmålsundervisning men utan bra läromedel är det svårt för lärarna att motivera sina elever och lära ut ett språk. Språkvårdaren Baki Hasan såg behovet och nyligen släpptes hans grammatikbok i fyra romska varieteter.
Läs mer »
[2011-10-06]
"Leker romska barn i dockvrån?"
Att tillhöra en nationell minoritet innebär att man ibland är uppvuxen med traditioner som kan vara svåra för utomstående att förstå.
När Domino Kai insåg hur romska barn blev missförstådda i förskolan och skolan väcktes idén om att skriva en bok.
Läs mer »
[2011-09-20]
”Bra rom” respekteras i Sverige
Sverige "skiljer sig" en aning från övriga Europa. Det finns en annan frihet och romer tillåts att leva som romer. Tillåts att leva mera traditionellt.
Men det blåser kalla främlingsfientliga vindar även i Sverige. Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen gör unga romer bedrövade.
Läs mer »
[2011-05-26]
Rosario arbetar med mänskliga rättigheter

Han kallar sig själv i första hand för aktivist. 26-åriga Rosario Ali brinner för människorättsfrågor och har som han själv säger "gått den svåra vägen" genom att vara öppen med sin romska bakgrund.


Läs mer »
[2011-04-21]
Romsk kurs lockar gammal som ung
För att fånga en kultur behöver man känna till traditioner, koder och språk.
Två gånger i veckan samlas romska familjer i Enskededalen för att lära sig ramsor, sånger och fraser, och för att prata om romani chib och kulturen. Kati Dimiter-Taikon är initiativtagare.
Läs mer »
[2010-09-29]
Antiziganismen bekämpas inte
Sverige måste ta täten och visa resten av Europa att det är oacceptabelt att romer diskrimineras och förföljs.
Det menar Maria Leissner, tidigare ordförande för Delegationen för romska frågor.
-Startskottet ska vara en sanningskommission som ska leda till en försoningsprocess.
Läs mer »
[2010-04-29]
Vill berätta en annan historia
Vad gör man som nationell minoritet när det saknas en vettig informationskanal om den egna gruppen? Jo, man startar helt enkelt en egen tidning.
É Romani Glinda började som ett nyhetsbrev för romer 1998 och i dag kommer tidskriften ut sex gånger om året och berättar en annan historia än den gängse mediebilden av romer.
Läs mer »
[2010-04-13]
Vi ska inte förlora...
Efter år av trakasserier och misshandel i en skola i Småland orkade inte den romska familjen längre och flyttade.
Att bli diskriminerad, misstrodd och illa behandlad har tillhört vardagen för musikern. Nu närmar sig rättegången i en process som DO driver.
Läs mer »
[2010-04-08]
Romernas nationaldag firas världen över
Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget ”eget” land utan är splittrade världen över men trots det finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas den 8 april.
Läs mer »
[2010-03-15]
Romerna är en utsatt grupp
Nekade att hyra bilar. Bortkörd från hotellets frukostmatsal. Uppmanade att ta av sig sina kjolar för att få komma in på restaurangen. Diskrimineringen av romer i Sverige fortsätter.
Läs mer »
[2009-12-09]
Från trakasserier till kulturell trygghet
Romerna fick inte gå i skola förrän på 1960-talet. Sedan dess har det hänt en hel. När Romerna fick status som nationell minoritet i början på 2000 så öppnades nya dörrar. Vi besökte Nytorpskolan i södra Stockholmen och mötte elever som gått från utsatt och trakasserier till trygghet och stolthet över sin kultur.
Läs mer »
Prenumerera på artiklar
Prenumerera på artiklar
Här kan du prenumerera på ett urval av artiklar från Minoritet.se. Fyll i formuläret och anmäl dig. Du kommer få e-post med intressanta nyheter när något dyker upp.
* = Obligatorisk uppgift

Ange en riktig e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Översättning

Här hittar du rubrikerna i vänstra spalten översatta till ditt nationella minoritetsspråk. Fler rubriköversättningar kommer. Det här ett ett första försök att synliggöra språket och det är bara rubrikerna som är översatta. Minoritet.se hoppas kunna utveckla detta framöver.

Mer om romer...

Romani chib, som betyder det romska språket,  i Sverige består av olika varieteter: exempelvis kale, lovari, gurbeti, svensk romani (resanderomani), kaldaras, arli, romungri och andra. De olika varieteterna är ömsesidigt begripliga i mycket skiftande grad. Kommunikationen mellan olika varieteter fungerar rätt väl så länge man använder sig av helt romska ord.

LÄS MER OM ROMER HÄR!

Lästips!

Föreningen RUNG, Resande - ung, ny och gammal

Läs artikel om romani chib i Tidningen Språket

 ...2012 uppmärksammades att romer funnits i mer än 500 år i Sverige. Deras väg genom historien är kantad av diskriminering, fördomar och förtryck.  Romerna har status som nationell minoritet i Sverige med särskilda rättigheter gällande språk och kultur.

...I dag används romska språket av cirka 40 000 svenskar.

Den 8 april är romernas nationaldag. Den firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London.

Övriga tips:

Regeringens strategi för romsk inkludering

Resandekartan (Här kan du hitta platser som berättar om resandefolket, en folkgrupp som funnits i Skandinavien i minst 500 år.)

UR, program om romer och romani chib

Visste du att...

...I dag finns det 50 000 - 100 000 romer bosatta i Sverige. Eftersom Sverige inte har etnicitet som grund för folkbokföring så finns det ingen exakthet när det gäller minoriteters numerär.  

Läs mer här om romani chib

Läs Regeringens skrivelse " En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering"

Romerna...

Romerna i Sverige är en heterogen grupp. Det finns många olika romska grupper och olika varieteter av språket romani chib.

Här presenteras några av dem:

Resandefolket, räknas som en del av den romska minoriteten. Har levt i Sverige sedan 1500-talet, kanske ännu längre, och ofta sysslat med hantverk och försäljning. De flesta resande har, tvärtemot vad många tror, varit bofasta. Deras handelsresor har ofta varit korta i området. Resandefolket pratar en form av det romska språket romani.

Romanofolket (resande som ser sig som romer) som kom till Sverige på 1500-talet. Romanofolket har också en egen dialekt, svensk romani.

Svenska romer som kom i slutet av 1800-talet från Ryssland och Frankrike och blev kallade zigenare i Sverige.

Finska romer som kom på 50-talet från Finland. Många förknippar alla romer med den finskromska kulturen, där kvinnorna har typiska romska dräkter, kalédräkten.

Utomnordiska romer kom på 60-talet från Östeuropa, många hade överlevt förintelsen och kom från mycket fattiga förhållanden.

Nyanlända romer har kommit under de senaste 20 åren, oftast från Balkan, Bulgarien och Rumänien, och ofta från mycket fattiga förhållanden.